Spoor der Kampioenen 2017

Beste Dagfond duif Whzb Tbotb

Wessel Regtop, Assen

 

‘Arend’

Vandaag neem ik u mee naar Assen, de woonplaats van Wessel Regtop die in 2017 de beste dagfond duif onder de pannen had in de Nationale Competitie WHZB/TBOTB.

In 1259 verhuisde het nonnenklooster Marienkamp van Coevorden naar een dekzand rug op de plek waar nu het centrum van Assen ligt. In 1602 werd het klooster opgeheven en fungeerde het hoofdgebouw als een vergaderplaats. Later in de 17e eeuw werd het een echte nederzetting. In 1807 werd Assen een zelfstandige gemeente, twee jaar later kreeg het stadsrechten. Sinds 1814 is Assen de provinciehoofdstad van Drenthe. Na de Tweede Wereldoorlog is Assen qua inwonertal stormachtig gegroeid. Op dit moment telt het ca. 68.000 inwoners. Assen telt met P.V. ‘De Luchtbode’ nog één duivenclub met zo’n 40 leden. Ze spelen in Rayon 2 van Afdeling 10. De laatste jaren is het met name Wessel Regtop die Assen in postduivenland op de wereldkaart zette. In 2017 won zijn geschelpte doffer ‘Arend’ zelfs de prestigieuze titel 1e Nationale Asduif Dagfond WHZB/TBOTB. Reden genoeg om nader kennis te maken met deze sympathieke noordeling, die ons trakteerde op enkele bijzondere stellingnames in de duivensport.

Korte introductie

De 64-jarige Wessel Regtop is van geboorte Groninger, maar woont praktisch zijn hele leven al in Assen. Zijn oom Albert Regtop bracht hem in aanraking met de duivensport. In 1975 startte hij met duiven en al gauw kwamen de eerste successen. Zo was hij in 1981 5e Beste Liefhebber van Nederland (WHZB). Met een beperkt aantal duiven werd ook succesvol deelgenomen aan de overnachtvluchten met als resultaat o.a. een 3e Nationaal Bergerac, maar ook 1e Generaal Kampioen van de Afdeling en Fondclub Union Noord Nederland. In 2008 werd er verhuisd naar het huidige woonadres en vanaf het begin werd ook daar top gespeeld met de duiven. In 2009 werd gelijk al de titel 1e Kampioen Jong Onaangewezen in de sterke Afdeling 10 gepakt. In 2016 was er de titel 1e Generaal Kampioen Lang Onaangewezen in de Afdeling 10 en het afgelopen seizoen 1e Dagfond Hok O.A. en 1e Jong Hok O.A. wederom in Afdeling 10.

Een zwarte bladzijde in het leven van Wessel was ongetwijfeld de ziekte van zijn vrouw Greet, die hem altijd zo trouw terzijde stond bij het beoefenen van de duivensport. In 2015 overleed Greet aan de gevolgen van de ziekte ALS. De dochters Petra en Marianne zijn voor Wessel een steun en toeverlaat gebleken, ook als het gaat om de duivensport. Inmiddels heeft Wessel in Lenie een nieuwe vriendin gevonden, die elke zaterdag present is om de duiven op te wachten. Wessel werkt als afdelingsbegeleider met mensen met een beperking. Nu is dat nog drie dagen per week, vanaf 1 januari 2018 is dat twee dagen per week. Bij het beoefenen van de duivensport heeft Wessel veel steun aan zijn vriend Erwin Seinstra, woonachtig in Meppel. Erwin woonde vroeger in Assen en was daar Wessel’s beste kameraad. Bij Erwin zitten de 20 kweekkoppels van Wessel. Erwin mag namelijk graag kweken, een onderdeel van de sport waar Wessel niet zo heel erg weg van is. Verder is er nog Ronald Heijkoop. Deze jongeman geeft bij het inmanden in de club altijd de duiven van Wessel aan de inmander van dienst. Dat doet Wessel nooit zelf.

Ook in de duivensport moet je volgens onze hoofdrolspeler denken als een prof! Dat betekent dat bij hem de dierenartsen Nanne Wolff en Fernand Marien erg belangrijk zijn. De duiven worden door hen om de drie weken gecontroleerd. Alleen op advies van de dierenarts worden er medicijnen gegeven. ‘De duiven moeten echt 100% gezond zijn, anders presteren ze echt niet. Ik hoor vaak: ik zie wel als ze ziek zijn of wat mankeren. Ik geloof daar echt helemaal niets van! Het is onbegrijpelijk dat mensen voor duizenden euro’s aan duiven kopen en niet de moeite nemen om regelmatig een paar cent uit te geven voor controle door een dierenarts’.

Stamvader ‘Het Kanon’ zorgt voor uitstekende nazaten.

Het bloed van stamvader ‘Het Kanon’ NL 08-4764141 loopt als een rode draad door de kolonie van Wessel Regtop. ‘Het Kanon’ was werkelijk een wonderduif. Wessel kocht hem van plaatsgenoot Jan Smit. Hij komt uit een zoon van de ‘Wonderboy’ van G. Lindelauf en Zoon, Vijlen x een ingeteelde duivin naar het superkoppel van ‘Bijter x Visje’ van de Comb. De Vries, Klazienaveen. ‘Het Kanon’ vloog bij Wessel maar liefst 12 zuivere eerste prijzen, alvorens hij voor een vermogen werd getransfereerd naar China. Voor hij werd verkocht kweekte Wessel er met verschillende duivinnen nog 13 jongen uit. Zij vormen nu de ruggengraat van het kweekhok. Zoals eerder gezegd zitten de kwekers bij sportvriend Erwin Seinstra. Verder hebben een belangrijke inbreng in de stam:

  • Duiven van F. & K. Marien (B). Allround duiven volgens Wessel. Hij kocht daar 40 eieren.
  • Arend Meijerhof, Noordbroek. In het bezit van rechtstreekse C. & G. Koopman duiven.
  • Dany Rotman, Musselkanaal. In het bezit van prima overnachtduiven.
  • Jan Keen, Ter Apel.
  • Henk Watermulder, Muntendam.
  • Jan van Veen, Ommen.
  • Erik Prinsen, Winterswijk

Met een aantal van deze mannen wordt ook aan samenkweek gedaan, onder andere met Arend Meijerhof en Jan Keen. Wessel zegt daarover:

‘In de duivensport is het belangrijk dat je kans ziet om geweldige vrienden om je heen te krijgen. Door daarmee aan samenkweek te doen krijg je vaak verbluffende resultaten. Duiven van al deze bovengenoemde liefhebbers worden op elkaar gekruist. Er wordt altijd geprobeerd om dat te doen met duiven die wat bloed hebben van stamvader ‘Het Kanon’’.

Ook uit de vliegduiven wordt overigens door Wessel gekweekt.

Sterkte van je hok is de selectie!

Wessel Regtop ziet graag een goed gebouwde duif. Maar dat is het dan ook. Verder is naar zijn mening alleen de prijzenlijst belangrijk. Om te mogen blijven moeten ze een aantal keren kop vliegen. ‘Een duif moet je van tijd tot tijd verrassen. Dat zijn de duiven waar we mee verder moeten’; aldus Wessel. De oude duiven die de eerste vijf/zes vluchten niet aanpakken gaan er bij Wessel direct uit. Bij de jonge duiven ligt dat toch wel wat anders. ‘Er hoeft maar iets aan te mankeren bij jonge duiven of je bent laat of in het ergste geval; je bent ze kwijt. Enorm belangrijk dat de dierenarts er regelmatig naar kijkt. Dan ben je een eventueel dipje net een slag voor. Jonge doffers mogen hier altijd blijven als ze goed gezond zijn. ‘Dan gaan er nog maar wat meer oude duiven uit’; aldus Wessel. Voor de laatste vlucht vindt de selectie meestal al plaats.

Huisvesting en hokbezetting

De duiven zijn gehuisvest in een Demster hok (B) met een lengte van negen meter, wat verdeeld is in vier afdelingen. Het staat gericht op het oosten. Er staan geen rennen voor. De hokken worden verlucht met een open strook aan de voorkant van het plafond. Op dit hok wordt gespeeld met 28 doffers op klassiek weduwschap. Er wordt met de oude duiven geen natoer gespeeld. Châteauroux is hier de laatste vlucht. Met duivinnen wordt niet gevlogen. Er worden 45 jongen voor eigen gebruik gekweekt. Alles zit bij elkaar in. De jonge duiven worden wel verduisterd en bijgelicht. Zoals gezegd zitten er 20 kweekkoppels van Wessel bij sportvriend Erwin Seinstra in Meppel. Wessel zegt over zijn keuze om alleen met doffers te spelen:

‘Ik snap niet dat er mensen zijn die werken en dan ook nog eens met veel doffers en duivinnen spelen. Ik heb zelf al moeite om alleen de doffers goed voor 100% te motiveren. Ik speel de duivinnen dus niet. Ik heb er niet voldoende tijd voor. Zij zitten de hele dag in het hok achter deurtjes. Wel trainen ze iedere dag anderhalf tot twee uur. Op die manier blijven ze super gemotiveerd. Heel erg belangrijk voor het presteren van de doffers. De duivinnen krijgen dezelfde verzorging als de doffers, ook op medisch vlak’. Naar de mening van Wessel moet het hok vooral gezellig zijn. De duif moet drang naar het hok hebben. Naast territorium is naar de mening van Wessel de duivin heel belangrijk om goede prestaties bij de doffers neer te zetten.

Voorbereiding voor het seizoen.

In het najaar en winter gaan de duiven hier iedere dag los. Last van roofvogels heeft men hier nauwelijks. Ook in deze periode worden de duiven van Wessel bij Nanne Wolff en Fernand Marien aangeboden ter controle. De duiven worden half januari gekoppeld. Er wordt alleen gekuurd op advies van de dierenarts. De duiven komen overigens niet meer voor de tweede keer op eieren. Voor de start van het vliegseizoen worden de duiven een keer of vijf zelf afgericht tot een afstand van maximaal 40 kilometer. Daarna gaan de duiven wekelijks mee. In het verleden kregen de duiven tijdens de dagfond ook een tussenvlucht. Nu krijgen ze een week rust. Wessel ziet geen verschil in prestaties. Overigens werden tot 2017 er altijd 10 duiven ingemand voor de dagfond. In 2017 werden alle doffers op de dagfond gespeeld.

Training en voeding

In het volle seizoen trainen de doffers twee keer per dag. ’s Ochtends gaan de doffers er om 05.15 uur uit en trainen 45 minuten met de vlag. Om 18.00 uur klinkt het startschot voor de middagtraining. Weer 45 minuten met de vlag. Gaat de vlag naar beneden dan stormt de meute het hok binnen. In de avonduren trainen de duivinnen, meestal wel anderhalf tot twee uur.

De basismengeling die hier wordt gegeven is Jan Keen Light van Beyers. In het vliegseizoen krijgen de duiven volle bak van zaterdag tot en met de dag van inkorving. Volle bak betekent hier het voer er 30 minuten in laten staan en daarna het restant wegnemen. Op de eendaagse fond gaat er een handje Energy mengeling van Beyers bij. Verder krijgen de duiven wekelijks conditiepoeder en mineralen van Marien. En verder Mineralenmix van De Patagoon. Bij thuiskomst zitten er altijd elektrolyten (Belgasol) in het water. Verder wordt er niet ontsmet. De duiven van Wessel zijn bepaald niet mak. Hij zit dan ook niet vaak in het hok. Over het voeren wil Wessel nog wel wat kwijt:

‘Als je wilt presteren op de eendaagse fond moet je op de vitesse en midfond niet afgepast gaan voeren. Doe je dat wel dan zijn jouw duiven op de eendaagse fond snel uitgeblust. Vanaf het begin van het seizoen volle bak voeren is uiteindelijk echt het beste om ook op de eendaagse fond blijvend goed te presteren’.

Spel met de jonge duiven

Wessel is bij de jonge duiven aanhanger van de droge mestmethode. Hij deed eens een test. Maakte de ene helft van het hok schoon en liet de andere helft van het hok smerig. Resultaat: alle duiven gingen in de ‘smerige’ helft van het hok zitten ’s avonds. De jonge garde krijgt dezelfde verzorging als de oude duiven met dien verstande dat ze geen volle bak krijgen. Gaan er hier een paar drinken dan wordt er gestopt met voeren. Van het zelf opleren wordt hier veel werk gemaakt. De jonge duiven worden 15 tot 20 keer zelf weggebracht tot maximaal een afstand van 40 kilometer. Ze maken steeds kleine sprongetjes van drie kilometer. De eerste drie vluchten wordt er nog doordeweeks gereden tot een afstand van 40 kilometer. De jonge duiven worden tot het laatste station gespeeld.

Kampioenschappen 2016 Afdeling 10:

1e Dagfond Aangewezen – 1e Generaal Lang Onaangewezen – 4e Midfond Onaangewezen – 4e Dagfond Onaangewezen – 4e Asduif met NL 12-1969891 – 7e Generaal Kort Onaangewezen – 9e Generaal Lang Aangewezen .

Kampioenschappen 2017 Afdeling 10:

1e Dagfond Onaangewezen – 1e Jonge duiven Onaangewezen – 1e Dagfond Onaangewezen divisie 1 – 2e Asduif Dagfond divisie 1 met ‘Arend’ – 3e Jong Aangewezen divisie 1 – 9e Jong Aangewezen – 10e Asduif Dagfond met ‘Arend’

Zoals u ziet is de NL 15-4775170 ‘Arend’ gekweekt uit twee duiven geboren uit samenkweek met sportvriend Arend Meijerhof uit Noordbroek. Beide keren is de grootmoeder dezelfde dochter van stamvader ‘Het Kanon’. Aan vaderszijde is de grootvader rechtstreeks C. & G. Koopman ( lijn ‘Emperor Qin’ en ‘Gazira’0. De grootvader aan moederszijde is een kruising Jan de Ruiter x Gaby Vandenabeele via Koos Buiter.

Op de laatste vlucht vanaf Châteauroux stond Wessel in dubio om ‘Arend’ te spelen. Hij stond op vier oude pennen, een stand waar dierenarts en duivenkenner zegt: niet spelen! De doffer stond echter zo mooi rond dat Wessel besloot er toch op te wagen. Resultaat: 1e in het Rayon van 341 duiven en 27e NPO van 2.943 duiven.

Arend werd naast 1e Nationale Asduif Dagfond WHZB/TBOTB verder: 1e Asduif Dagfond Rayon Afdeling 10 – 1eAsduif Dagfond Fondclub Noord Nederland en 3e Nationale Asduif Dagfond NPO.

De duif is inmiddels via PIPA getransfereerd naar China!

Zo werd ‘Arend’ in 2017 eerste Nationale Asduif Dagfond WHZB/TBOTB:

 

DatumCodeLosplaatsPrijsDuivenAfstandPunten27-05E21Nanteuil le Haudouin283.902 d.504.613 km.964.62110-06E23Troyes 2162.652 d.553.678 km.970.33408-07E27Sens 222.262 d.584.153 km.996.07922-07E29Châteauroux272.943 d.770.119 km.954.628

 

Gemiddelde punten over 4 dagfondvluchten   971.416 punten.

 

Tenslotte

Wij waren vandaag op bezoek bij een groot kampioen in de vaderlandse duivensport. Je zou het als volgt kunnen samenvatten: bescheiden in de presentatie en groots in de uitvoering. Als je gedurende een lange reeks van jaren zo goed met duiven weet te presteren dan moet je de duivensport wel in de vingers hebben. Het behalen van de titel 1eNationale Asduif Dagfond in de prestigieuze kompetitie WHZB/TBOTB is een prachtige bekroning op een prachtige loopbaan in de duivensport. Van harte proficiat!

 

Gerrit van Eikenhorst

Reacties zijn gesloten.