Spoor der Kampioenen 2015

Wessel Regtop. Een Topper uit het Noorden.

Op een trieste winterdag in januari was ik op weg naar Assen. Voor mij ligt dit om de hoek want ik heb hier ook zo’n 10 jaar gewerkt en ken de stad dan ook redelijk. Op zoek naar opmerkelijke liefhebbers kwam ik uit bij Wessel Regtop die al jaren bovengemiddeld presteert op alle afstanden. Bij aankomst stond de koffie met gebak al klaar, maar de stemming bij Wessel was niet bepaald denderend, want zijn vrouw Greetje was net overleden aan een verschrikkelijke ziekte die haar langzaam heeft gesloopt. Deze reportage draagt hij dan ook graag op als een eerbetoon aan Greetje die tot aan laatst steeds belangstelling had voor de duiven en alles wat daaromheen speelde. Zelfs op de kampioenendag was ze nog aanwezig. Ook heeft ze gewacht tot de geboorte van haar kleinkind en toen is ze heen gegaan.

wessel2 001

Wessel, nu ook alweer 62 jaar speelt al lang met duiven en niet zonder succes. De resultaten van het afgelopen jaar zet ik even later voor u op een rijtje en dan mag u zelf daarover oordelen. Hij heeft de beschikking over een prachtig hok van ongeveer 9 meter waar zijn vrienden gehuisvest zijn. Hij speelt het klassieke weduwschap en vliegt dus alleen met doffers. De duivinnen worden meestal nog getest op de natoer. Verder worden er een 60 tal jongen gekweekt bij een vriend van hem, Erwin Seinstra uit Meppel, waarmee hij dus samen kweekt. Zijn vriend vindt het kweken leuk en de 1e ronde verhuist dan ook naar Assen. Wessel is meer een man van het vliegen, daar ligt zijn passie. Al lang heeft hij last van zijn luchtwegen en kan niet lang op het hok zijn. Als zijn gevleugelde vrienden in de lucht zijn beleeft hij zo optimaal zijn passie. Hij hanteert dan ook de droge mestmethode en veel schoongemaakt wordt er niet, maar 1 x per jaar wordt alles uitgemest door een van zijn vrienden Paul en Ferry Oostra.

Door het samengaan van 2 verenigingen speelt hij nu in een club net 45 leden alwaar hij dit jaar 1e aangewezen en onaangewezen Generaal Kampioen werd. Verder hebben ze een leuke club maar er zit ook nog wel eens oud zeer. Wel heeft de club een prachtige website die wekelijks bijgehouden wordt en de uitslagen en wetenswaardigheden op worden vermeld. Als u daar belang bij heeft is het eens leuk te zien hoe ze het hier doen in Assen.

Ook aan Wessel stelde ik de vraag van hoe wordt je nu zo’n kampioen ? Het antwoord is ook hier simpel, er bestaan geen geheimen en je moet goede duiven hebben, een goed hok en de duiven moeten bij je passen. Wat wel van belang is dat ze hier allemaal kop moeten vliegen anders is hier geen plaats op het hok. Een keiharde selectie is ook hier van toepassing, daar waar menig liefhebber moeite mee heeft. Hij/zij kan het best misschien een volgend jaar wel doen maar daar hebben ze hier geen boodschap aan.

wessel2 003

Om op die goede duiven terug te komen, Waar vindt je ze ? Wessel heeft veel duivenvrienden waar hij regelmatig mee ruilt en samen kweekt. Meestal gaat dit met een dichte beurs want immers het kost allemaal al genoeg. Voor veel geld kun je goeie kopen maar dat wil nog niet zeggen dat het goeie zijn. Met deze vrienden heeft hij dan ook regelmatig contact en wordt er veel besproken op allerlei gebieden. Deze vrienden zijn o.a. Jan Keen, Jan smit, Danni Rotman, Arend Meyerhof, Henk Watermulder, Erwin Schuiling en Prinsen uit Winterswijk .Verder komt hij bij veel melkers waar hij de liefhebber met raad en daad bijstaat en wordt dan ook regelmatig hiervoor gevraagd.

De verzorging hier in Assen is simpel: Gewoon goed voer, het zgn Jan Keen Super Light, de mineralen van Marien en het conditiepoeder. Verder het normale spul zoals grit en piksteen. Wel wordt er regelmatig naar Marien gereden voor controle maar meestal is er niets aan de hand, een goede duif is maar slechts zelden ziek.Wat wel gebeurd is dat de duiven ontluist worden zodra de jongen gespeend zijn. Dit is wel belangrijk want op een nest wil het nog wel eens broeien en daar tieren die kleine plaaggeesten welig. Een simpel drupje in de nek is meestal voldoende, zowel bij de ouden als ook de jongen.

De training gebeurd hier dagelijks 2 x ongeveer een uur, en daar kun je veel uit opmaken. Voordat ze ’s morgens eruit gaan worden ze gevoerd zodat ze niet met honger vliegen maar louter voor hun plezier.

De opmerkelijkste topper was dit jaar de ‘658 die 1e jonge duifkampioen werd van de gehele afdeling 10. Dit is nog een nazaat van zijn bekendste duif “Het Kanon “ die 12 1e prijzen won in groot verband. Het Kanon werd verkocht via Pipa in 2013 en woont nu in China. Meerdere nazaten van hem doen het hier nog steeds goed.

De prestaties van Wessel, alleen in 2014.

Afdeling 10

  • 8e Vitesse Onaangewezen
  • 7e Vitesse Aangewezen
  • 7e Duifkampioen Vitesse met de 12-1969891
  • 9e Midfond Aangewezen
  • 6e Jong Onaangewezen
  • 1e Jong aangewezen
  • 1e Duifkampioen Jong met de 658
  • Generaal Kort 4e Onaangewezen en 1e Aangewezen
  • Generaal Lang 4e Onaangewezen en 1e Aangewezen
  • 2e Duifkampioen Kort met de 891.

Wessel heeft ook een prachtige website waar praktisch alles op staat wat er de laatste jaren is gebeurd en enkele reportages. Al met al een topper van formaat waar we vast in de toekomst nog veel van zullen horen. Samen hadden we enkele aangename uurtjes en wens ik Wessel veel sterkte toe.

sybvenema@hotmail.com

Reacties zijn gesloten.