PiPa 2010

Wessel en Greetje Regtop – Assen (NL) 1e Kampioen jong onaangewezen Afdeling 10 in 2009

Velen weten het niet, maar de hoofdstad van Drenthe is wel degelijk Assen en niet Emmen, zoals velen denken. In 1258 werd het nonnenklooster Marienkamp verplaatst van Coevorden naar een toen nog onbewoond gebied wat nu Assen heet.

Het klooster werd omringd door singels, die nu voor het merendeel zijn gedempt. Straten in Assen als Gedempte Singel, Oostersingel, Noordersingel en Zuidersingel doen hier nog aan denken. pipa2011_1In 1602 werd het klooster gesloten en werd het de vergaderplaats van onder meer het College van Gedeputeerden. Later in die eeuw werd er ook gebouwd buiten de genoemde singels. Assen werd laat in de 18e eeuw een aantrekkelijke woonplaats voor welgestelden in de provincie Drenthe. Lodewijk Napoleon koos Assen als plaats voor zijn zomerresidentie. In 1807 werd Assen een zelfstandige gemeente en in 1809 kreeg men stadsrechten. In 1814 werd Assen de hoofdstad van Drenthe. Met ruim 65.000 inwoners is Assen natuurlijk wel groter geworden, maar nog altijd ademt het een rustige sfeer uit. Heel prettig om te wonen lijkt mij zo. Assen is de woonplaats van Wessel en Greetje Regtop.
Zij behaalden in 2009 met brio het 1e Kampioenschap Jonge Duiven in de sterke Afdeling 10 Noord Nederland. Wessel Regtop is zeker geen onbekende in de duivensport. In de afgelopen 35 jaar mocht deze sympathieke liefhebber al menig mooi succes in zijn geliefde sport boeken. Hoog tijd om hem en zijn vrouw Greetje, die een belangrijke rol speelt bij de hobby van haar man, nader aan u voor te stellen.

Even voorstellen
De inmiddels 56 jarige Wessel Regtop zag het levenslicht in Groningen. Samen met zijn vader was Wessel jarenlang eigenaar van een horecagelegenheid. De laatste 20 jaar is hij arbeidsbegeleider van mensen met een beperking. Door zijn oom Albert, waar hij in zijn kinderjaren veel was, raakte Wessel besmet met de duivenbacil. In 1975 startte hij op eigen naam en binnen enkele jaren bereikte hij de absolute top met duiven van Gradje Roeffen en Burgers, een kruising die prima pakte en allround-duiven opleverde, die presteerden van Zutphen tot Bergerac. In 1981 was Wessel 5e Beste Liefhebber van ons land en speelde hij een 3e Nationaal Bergerac. Verder werd hij 1e Generaal Kampioen van de toenmalige Afdeling F en de Fond Union Noord Nederland. In 1986 werd er voor de eerste keer verhuisd in Assen en ook toen waren er weer de nodige successen. In 2002 1e Generaal Kampioen A. Rayon 6 Afdeling 10 en in 2007 9e Nationaal Munchen. In 2008 werd er opnieuw verhuisd naar het huidige adres. Wessel startte hier in 2008 met de jonge garde en het was gelijk weer bingo. Hij is lid van ‘De Snelvliegers’ in Assen, waar hij als bestuurslid ‘promotie van de duivensport’ in zijn portefeuille heeft en wat inmiddels drie nieuwe leden heeft opgeleverd.

NL08-4764141

NL 08-4764141 ‘Het Kanon’ van Wessel Regtop. Dit is een rechtstreekse van Jan Smit en Zoon uit Assen, van het ras G. & P. Lindelauf. Deze doffer vloog als jaarling maar liefst vier eerste prijzen in de club!

Basisduiven
Bij zijn herstart in 2008 kreeg Wessel van zijn duivenvrienden een aantal zeer goede duiven, welke op elkaar zijn gekruist. Ook fondduiven worden met succes tegen programmaduiven gekruist. Onderstaande sportvrienden hielpen Wessel weer op het goede paard:
·    Jan Keen, Ter Apel. Louis van Loon (B).
·    Comb. Jager, Kropswolde. Leo Broeckx (B).
·    Jan Smit en Zoon, Assen. G. & P. Lindelauf.
·    Bart Bomers, Eibergen. Gaby Vandenabeele.
·    Dani Rotman, Musselkanaal. Sam de Jong.
·    Henk Watermulder, Muntendam. Jan Ouwerkerk.
·    Jan van Veen, Ommen. Eigen soort.

Met deze duivenvrienden heeft Wessel zeer goede banden en zij kunnen dan ook altijd bij hem aankloppen als ze duiven van hem willen. Op die manier gaat alles hier met gesloten beurs en het is mooi dat dit in onze sport ook zo kan. In 2009 met alleen jaarlingen en jonge duiven in de strijd was Wessel alweer helemaal terug aan de top met o.a. 2e Generaal Lang Aangewezen in de C.C. Assen met verder als schot in de roos de titel 1e Kampioen Jong Onaangewezen van Afdeling Noord Nederland ( voor het gemak Groningen, Drenthe en een stukje Overijssel).

Hokken – hokbestand – spelmethode
pipa2010_1Via sportvriend Jan Keen uit Ter Apel kwam Wessel in het bezit van een prachtig Demster hok ( België). Het hok is negen meter lang en verdeeld in vier afdelingen. Twee afdelingen voor de weduwnaars, één afdeling voor de duivinnen en één voor de jonge duiven. Het hok staat op het oosten gericht, zodat er ’s ochtends direct de zon en dus de warmte in komt. Met veertien doffers wordt klassiek weduwschap gespeeld. De kwekers zitten bij sportvriend Seinstra in Meppel, waar Wessel de eerste ronde van krijgt.
Er worden in totaal 60 jonge duiven voor eigen gebruik gespeend. De oude duiven worden half januari gekoppeld en komen niet voor de tweede keer op eieren. De doffers brengen de jongen groot. Voor aanvang van het seizoen worden ze vier keer afgericht tot een afstand van maximaal 40 kilometer. De duiven gaan wekelijks mee en de ploeg wordt niet gesplitst. Het afgelopen seizoen presteerden de jaarlingen prima op midfond en eendaagse fond. Verschillende behaalden 9,10 of 11 prijzen.

Mooie titels in 2009
1E Kampioen Jong O.A. Afdeling 10 Noord Nederland – 2e Midfond A.  1e Jong O.A. en 2e Generaal Totaal C.C. Assen – 1e Midfond O.A.  3e Midfond A.   3e Fond A.  1e Jong O.A.  3e Jong A.  2e Generaal O.A.  3e Generaal A.  en 3e Generaal Snelheid A. in ‘De Snelvliegers’ Assen.

Het spel met de jonge duiven
Nu komt Greetje Regtop, de vrouw van Wessel, volop in beeld. Zij neemt de gehele verzorging van de jonge duiven voor haar rekening. Aan schoonmaken van het hok gaat haar tijd niet verloren, want er wordt niet schoongemaakt en dus de droge mest methode toegepast. Dit kan op dit hok goed, daar het werkelijk kurkdroog is. De duifjes worden twee weken na het spenen verduisterd van 18.00 tot 08.00 uur, dit tot de langste dag. Daarna wordt er niet bijgelicht. Ze trainen dagelijks van 14.30 – 16.00 uur en deze training is altijd vrijwillig, dus niks geen gejaag of gevlag. Om ze aande mand te laten wennen worden ze eerst een paar keer enkele uurtjes in de mand op het gras voor het hok gezet. Daarna begint het opleren met eerst drie kilometer en langzaam opbouwend tot maximaal 40 kilometer. Alle jonge duiven zitten bij elkaar in. Ze mogen gerust paren en een nestje krijgen. Tot en met de NPO vlucht vanaf Arras gaan ze allemaal mee. Daarna is voor hen het seizoen teneinde en gaan Wessel en Greetje met vakantie.
kijkje_in _het_hokGreetje voert de jonge duiven twee keer per dag. De mengeling die wordt gebruikt heet Jan Keen Light, een licht verteerbare mengeling, die Jan Keen onder eigen naam op de markt brengt. Deze mengeling wordt door Wessel het hele jaar door gebruikt ook voor de weduwnaars. Greetje voert de jonge duiven net zo lang tot er een paar gaan drinken. Tijdens het voeren blijft ze gerust een halfuur bij de duiven zitten. Op die manier krijgt ze een hele hechte band met deze duifjes, die ook erg goed naar haar luisteren. Als ze buiten staat zijn ze er soms bij die zo uit de lucht op haar voerbakje vliegen, wat ze in de hand heeft. Medisch wordt er weinig gedaan. De duiven worden periodiek door dokter Mariën gecontroleerd en als ze niets mankeren krijgen ze ook geen medicijnen. Dus nooit preventief kuren. Wel worden regelmatig de mineralen van deze Belgische dokter over het voer gedaan. Naar de mening van Wessel zijn de prestaties van zijn duiven sterk verbeterd door de adviezen van Jan Keen en dokter Mariën.
In 2009 waren er geen verliezen op de vluchten en er werd werkelijk geweldig gespeeld met hoge prijzenpercentages. Geen echte uitschieters, maar telkens andere duiven op kop. De duifjes zaten goed in hun vel, wat Greetje tot de trotse uitspraak verleidde: ‘Wessel, we hebben een dreamteam’!

… en dan komt de domper
En dan beste mensen slaat het noodlot toe. Op NPO Strombeek 43 mee, alles terug met een kei van een uitslag. Daarna gaat het mis. Dunne ontlasting, overgeven, draainekken enz. Paramixo! Wel geënt, maar toch ziek! (NB. Velen in Noord en Oost Nederland kregen vorig jaar hiermee te maken!) Wessel en Greetje zitten in zak en as. Van het succesvolle 43 koppen tellende dreamteam, overleven er slechts elf. Ook de NL 09-1692831, 1e NPO Noord Strombeek van 14.032 duiven en een rechtstreekse van Jan Keen, overleeft de ramp niet. In huize Regtop heeft men even helemaal de schik van de duiven af. Sportvriend Jan Keen zorgt voor de nodige oppeppers en de vaste kern van duivenvrienden hebben er inmiddels weer voor gezorgd dat Wessel en Greetje weer een mooie toom jonge duiven voor 2010 hebben zitten.

Vroegste prijzen in Rayon 5 Afdeling 10
Wessel is geen man van een uitgebreide administratie. Uitslagen worden niet bewaard. Wel kan hij zeggen dat er gemiddeld 50% prijs is gespeeld en gaf hij mij dit lijstje met de vroegste duif per vlucht in het rayon 5:
Zutphen    50e    2.264 d.
Gennep     13e    2.142 d.
Zutphen    6e    2.520 d.
Boxtel      2e    2.538 d.
Strombeek   2e    2.417 d.
Pommeroeul  3e    2.040 d.

NL08-4753140

NL 08-4753140 ‘Jonge Dani’ van Wessel Regtop. Vloog in 2009 als jaarling elf prijzen. Afkomstig van Dani Rotman, Musselkanaal.

Tenslotte
Wessel Regtop is een gedreven liefhebber, die de duivensport beleeft als pure topsport. ‘Het is belangrijk dat je vooraf steeds weer de planning in je hoofd hebt. Het komt allemaal niet vanzelf. Wie de minste fouten op het hok maakt is de winnaar. Selectie, gezondheid en de kwaliteit van het hok zijn erg belangrijk. Met name de selectie is erg belangrijk. Die kan niet hard genoeg zijn. Er zijn maar heel weinig echt goede duiven. Zo zei Leo Broeckx onlangs dat hij veertig jaar duiven had en dat hij in die tijd werkelijk vijf excellente duiven had weten te kweken. Het komende seizoen gaan we weer ons best doen. Eerst proberen om ze natuurlijk gezond te houden. We gaan er weer tegenaan, ondanks de tegenslag van vorig jaar’ zijn de woorden van een weer strijdbare Wessel Regtop. Met steun van zijn vrouw Geertje zal men met hem ook in 2010 weer terdege rekening moeten houden.
Veel succes gewenst!

Reacties zijn gesloten.